Διάγνωση Υπνικής Άπνοιας

Η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση είναι σημαντικές στην αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας. Αρχικά, μπορεί να φανεί χρήσιμο να ρωτήσετε το/τη σύντροφό σας, ένα μέλος της οικογενείας ή φίλους εάν ροχαλίζετε δυνατά ή εάν έχετε παύσεις στην αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι συνήθως οι πρώτοι που τα παρατηρούν.
Στην Vivisol μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε στο μονοπάτι της διάγνωσης, φέρνοντάς σας σε επικοινωνία με τα κορυφαία εργαστήρια μελέτης ύπνου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Καλέστε μας σήμερα

Διάβασε περισσότερα

Επίσκεψη στον γιατρό σας

H έγκαιρη διάγνωση της υπνικής άπνοιας είναι σημαντική για την πρόληψη των επιπλοκών.  Εάν υποψιάζεστε λοιπόν ότι νοσείτε από υπνική άπνοια, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον θεράποντα ιατρό σας εγκαίρως. Ο γιατρός σας, θα εκτιμήσει τα συμπτώματά σας και θα διεξάγει μια ιατρική εξέταση, πριν αποφασίσει εάν πρέπει να αποτανθείτε σε έναν ειδικό ύπνου. Ο ειδικός ύπνου μπορεί να σας ρωτήσει για τα συμπτώματα σας και το ιατρικό ιστορικό σας. Θα χρειαστεί πιθανόν να συμπληρώσετε μια φόρμα, για το πόσο νυσταγμένος αισθάνεστε όταν ξυπνάτε. Μπορεί επίσης να μετρήσουν τα κιλά και τη περίμετρο του λαιμού σας καθώς και να υποβληθείτε σε κάποια τεστ αναπνοής. Εάν επιδείξετε συμπτώματα Συνδρόμου Υπνικής Άπνοιας, ο ειδικός θα συνταγογραφήσει μια μελέτη ύπνου, για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Η ολονύκτια μελέτη Ύπνου καταγράφει τυχόν διαταραχές που επηρεάζουν τον φυσιολογικό κύκλο του ύπνου.
 
Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη, ο γιατρός στη κλινική ύπνου θα σας ενημερώσει εάν νοσείτε ή όχι από Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας, πόσο αυτό επεμβαίνει στον ύπνο σας, τι αντίκτυπο έχει στην υγεία σας και ως εκ τούτου προτείνει την κατάλληλη θεραπεία που συνήθως γίνεται με εφαρμογή CPAP.

Αυτοδιάγνωση στο σπίτι

Έαν πιστεύετε ότι πάσχετε από υπνική άπνοια είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον θεράποντα ιατρό σας εγκαίρως. Η διάγνωση της υπνικής άπνοιας μπορεί μόνο να γίνει με μια μελέτη ύπνου σε μια κλινική ύπνου ή στο σπίτι με ειδικό εξοπλισμό απο ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας. 
Αν δεν μπορείτε να επισκεφθείτε κάποιο νοσοκομείο ή κλινική ύπνου σε σύντομο διάστημα, μπορείτε να κάνετε μια πρώτη αυτοδιάγνωση στο σπίτι.
1 Ηχογραφήστε τον εαυτό σας τον εαυτό σας και την επόμενη μέρα παρατηρήστε για τυχόν πάυσεις
2 Χρησιμοποιήστε έξυπνες εφαρμογές στο κινητό σας ή στο smartwatch, που επιτρέπουν την ολονύκτια καταγραφή
3 Συμπληρώστε μόνοι σας το ειδικό ερωτηματολόγιο STOP BANG που έχουμε ετοιμάσει για εσάς. Υποβάλετε τα αποτελέσματα και ένας ειδικός ύπνου της Vivisol θα σας καλέσει για τα αποτελέσματα
4 Ζητήστε μας ολονύκτια καταγραφή με ειδικό οξύμετρο δακτύλου ή πολυσομνογραφική συσκευή (τύπου Holter). Διαθέτουμε το πιο μικρό και αξιόπιστο διαγνωστικό Apnea Link της ResMed

Η μελέτη ύπνου

Η ολονύχτια μελέτη ύπνου, διεξάγεται σε μια κλινική ύπνου ή στο σπίτι και είναι ο πιο ασφαλής τρόπος διάγνωσης της υπνικής άπνοιας. Περιλαμβάνει ένα τεστ, γνωστό και ως "πολυυπνογραφία", το οποίο καταγράφει πολλά φυσιολογικά σήματα κατά την διάρκεια του ύπνου.
Η καταγραφή είναι τελείως ανώδυνη καθώς γίνεται μέσω αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων στο σώμα όπως περίπου και το καρδιογράφημα.
Responsive Image

Stop Bang Test

Συμπληρώστε σήμερα το ερωτηματολόγιο Sleep Bang και μάθετε αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Υπαβάλετε τις απαντήσεις σας και θα σας καλέσουμε με το αποτέλεσμα

Δείτε εδώ